Czat głosowy

Rozmawiaj przez mikrofon: z graczami wokół ciebie albo z drużyną, gildią, radą lub nacją, gdziekolwiek są.

KlawiszeZCtrl+ZC

Czat głosowy jest wyłączony, dopóki nie włączysz go w Opcjach, w sekcji Czat głosowy. Gdy jest wyłączony, mikrofon nigdy nie jest używany i nie słyszysz niczyjego głosu. Mówisz tylko wtedy, gdy trzymasz klawisz: mikrofon nigdy nie jest stale otwarty.

PrzytrzymajKto cię słyszy
ZGracze wokół ciebie, którzy cię widzą, w promieniu około 40 metrów
Ctrl+ZGracze wokół ciebie, którzy cię widzą, w promieniu około 100 metrów
CTwoja drużyna, gildia, rada gildii lub nacja, gdziekolwiek są: ta wybrana w Opcjach albo poleceniem /głos grupa, /głos gildia, /głos rada lub /głos nacja
  • Głos z pobliża dobiega od mówiącego i cichnie wraz z odległością. Głosy drużyny, gildii, rady i nacji brzmią tak samo, gdziekolwiek jest mówiący.
  • Zielona kropka za imieniem gracza oznacza, że mówi, a jego usta poruszają się w rytm głosu.
  • Naraz słyszysz najwyżej sześciu najbliższych mówiących graczy, a na każdym z pozostałych kanałów najwyżej czterech.
  • Gracza, którego nie widzisz – na przykład niewidzialnego dla ciebie – nigdy nie słychać w pobliżu.
  • Aby przestać kogoś słyszeć, otwórz jego menu gracza i wybierz Wycisz głos; Przywróć głos znów pozwala go słyszeć. Zablokowanie gracza również wycisza jego głos.
  • Okno czatu głosowego pokazuje, kto w twojej drużynie, gildii, radzie i nacji ma włączony czat głosowy, kto mówi, a obok każdego imienia ma przycisk Wycisz głos. Otwórz je poleceniem /głos albo klikając listę mówiących na ekranie. Imię, które zmienia kolor na zielony w ramce drużyny lub na liście członków gildii, oznacza mówiącego gracza.
  • W Opcjach ustawisz głośność głosów innych graczy, głośność swojego mikrofonu i to, którego mikrofonu używać. Test mikrofonu pozwala usłyszeć samego siebie i niczego nie wysyła.
  • Tłumienie szumów w Opcjach usuwa stały hałas, taki jak wentylatory i klawiatury, zanim ktokolwiek go usłyszy, a Automatyczna głośność mikrofonu podgłaśnia cichy mikrofon i ścisza głośny. Obie opcje są włączone, dopóki ich nie wyłączysz.
  • Mikrofon otwiera się, gdy pierwszy raz się odezwiesz, i zamyka po minucie ciszy.